Úvod » Program

Vičické vinařství Mikulášek

Pátek 26. dubna 2024 18:00

Vstupné: 350 Kč

Degustační místnostHrad Litoměřice

Povídání o víně

Hlídat tuto akci

Degustace od Vičického vinařství Mikulášek se uskuteční 26. 4. od 18 hodin

Historie vinařství:
Vičické vinařství Mikulášek bylo založeno roku 2012 jako rodinná firma Aloisem Mikuláškem a jeho syny Robertem a Jakubem. Ačkoliv Březno u Chomutova (kam Vičice spadají) není milovníkům vína příliš známo, jedná se o historické místo spojené s pěstováním révy minimálně od 13. století.

Vinaři ve Vičicích mají jediný cíl: vyrábět opravu dobrá vína. A dělat to co nejpřirozenějším způsobem s důrazem na ekologii a s respektem k přírodě. Tak se zrodilo Vičické vinařství Mikulášek, za kterým stojí Alois, Robert a Jakub Mikuláškovi – táta a dva synové.

Vinařství Mikulášek pěstuje révu vinnou odrůd Hibernal, Sevar, Solaris, Rinot, Ryzlink Rýnský a Müller Thurgau. Mikuláškovi umístili sklepní hospodářství do bývalé stodoly (od jejího datování pochází název Cuvée No. 1895), jejíž část vybavili klimatizací chladící vnitřní prostředí, v němž v závěru roku 2012 poprvé kvasily mošty v nerezových tancích. Vína se vyrábějí za pomoci přirozených kvasinek, část partií je ponechána rok na kalech za občasného míchání a bez oxidu siřičitého.

Vinařství sází na drobnou a pečlivě promyšlenou ruční práci, která ve vinohradu nahradí herbicidní postřiky a ve sklepě umělé zásahy do vína. Vinařství zatím až do stavby nového objektu nepořádá větší řízené degustace, pouze pro menší počet osob. Vinařství má v okolí Vičic dlouhou tradici, podle historických záznamů se tu vinná réva pěstovala už v roce 1285. Jedná se o vinařskou oblast Čechy, podoblast Litoměřickou, vinařskou obec Březno, viniční trať Zámecká. 

Aktuálně v  MKZ Litoměřice

07. 03. - 30. 04.

České středohoří

Ludmila Hájková - výstava fotografií

Vstupné: Zdarma

03. 04. - 30. 04.

František Černý - Pozdní sběr

Výstava obrazů

Pátek 26. 04. 19:45

BOY KILLS WORLD

USA, 2023, 115 min 2DPromítáme ve 2D TITULKYČeské titulky MP 15Přistupné od 15 let

Vstupné: 160 Kč

detail

Celý program

Ewa Farna - zvýhodněné vstupné na koncert!

Kupte si vstupenky za zvýhodněnou cenu přímo zde.

Předprodej